By_Akrep YöNeTiCi [SiTe Sahibi]
Mesaj Sayısı : 1227 Nerden : HerYerdeN kuralları : Rep gücü : 0 Puan : 21 Kayıt tarihi : 25/09/08
| Konu: 7. Sinif Dilek Istek Ve Haber Fiilleri Salı Şub. 17, 2009 10:02 pm | |
| FİİLLER HABER KİPLERİ 1)Dİ'Lİ G.Z -Dİ,-DI,-DU,-DÜ,-TI,-Tİ,-TU,-TÜ ÖRNEK OLUMLU= OLUMSUZ= yüzdüm yüzmedim yüzdün yüzmedin yüzdü yüzmedi yüzdük yüzmedik yüzdünüz yüzmediniz yüzdüler yüzmediler 2)MİŞ'G.Z. -MIŞ,-MİŞ,-MUŞ,-MÜŞ ÖRNEK= OLUMLU= OLUMSUZ= yüzmüşüm yüzmemişim yüzmüşsün yüzmemişsin yüzmüş yüzmemiş yüzmüşsünüz yüzmemişsiniz yümüşler yüzmemişler 3)ŞİMDİKİ ZAMAN YOR EKİ ÖRNEK= OLUMLU= OLUMSUZ= yüzüyorum yüzmüyorum yüzüyorsun yüzmüyorsun yüzüyor yüzmüyor yüzüyoruz yüzmüyoruz yüzüyorsunuz yüzmüyorsunuz yüzüyorlar yüzmüyorlar 4)GELECEK ZAMAN= acek acak eki OLUMLU= OLUMSUZ= yüzeceğim yüzmeyeceğim yüzeceksin yüzmeyeceksin yüzecek yüzmeyecek yüzeceğiz yüzmeyeceğiz yüeceksiniz yüzmeyeceksiniz yüzecekler yüzmeyeceler 5)GENİŞ ZAMAN= R,AR,ER EKİ ÖRNEK= OLUMLU= OLUMSUZ= yüzerim yüzmem yüzmezsin yüzmezsin yüzer yüzmez yüzeriz yüzmeyiz yüzersiniz yüzmezsiniz yüzerler yüzmezler DİLEK /İSTEK KİPLERİ= 1)GEREKLİLİK KİPİ= malı,meli eki OLUMLU= OLUMSUZ= okumalıyım okumamalıyım okumalısın okumamalısın okumalı okumamalı okumalıyız okumamalıyız okumalılar okumamalılar 2)DİLEK ŞART KİPİ= sa,se eki OLUMLU= OLUMSUZ= okusam okumasam okusan okumasan okusa okumasa okusak okumasak okusanız okumasanız okusalar okumasalar 3)İSTEK KİPİ= a,e eki OLUMLU= OLUMSUZ= okuyayım okumayayım okuyasın okumayasın okuya okumaya okuyalım okumayalım okuyasınız okumayasanız okuyasalar okumayalar ŞART KİPİ= OLUMLU= OLUMSUZ= 1)TS ***********************************************------------------------------------------- (kendine emir veremessin...) 2)T kalk (sen) 3)T kalksın (o) 1)ÇŞ --------------------------------------------(bize emir veremezsin,çünkü içinde 2)ÇŞ kalkın,kalkınız (siz) bende varım) 3)ÇŞ kalksınlar (onlar) | |
|