By_Akrep YöNeTiCi [SiTe Sahibi]
Mesaj Sayısı : 1227 Nerden : HerYerdeN kuralları : Rep gücü : 0 Puan : 21 Kayıt tarihi : 25/09/08
| Konu: HaYdİ KıZLaR OkuLa FaN CluB ! C.tesi Ekim 04, 2008 4:45 pm | |
| Bilgilendirme
Türkiye’de ilköğretim çağında olupta okula gitmeyen ortaLama 1.5 milyon çocuk vardır. Başka bir deyişle, ilköğretim çağında olup da okula gitmeyen kız çocuk sayısı aynı durumdaki erkek çocuk sayısından 600,000 daha fazladır.
Kız Çocuklarının Eğitiminin Önündeki Engeller
Okul ve derslik yetersizliği; Okulların genellikle yerleşim yerlerinden uzak olması ve birçok ailenin özellikle kız çocuklarının bu kadar yol gitmesini istememeleri; Ailelerin, çocuklarını, fiziksel koşulları elverişsiz, örneğin tuvaletsiz, su şebekesi olmayan okullara göndermek istememeleri; Birçok ailenin ekonomik güçlük içinde olması; Ailelerin yetişkin erkekleri ve erkek çocukları kadınlara ve kızlara göre önde tutan geleneksel önyargıları; Çocukları evde çalıştırarak aile gelirine ek katkı sağlama eğilimi; Birçok ailenin kızlarının bir an önce evlenmesini eğitimden daha önemli sayması; Kırsal bölgelerde kadın rol modellerinin nadiren görülmesi ya da hiç olmaması; Orta öğrenim imkanlarının sınırlı olmasının ilköğretime yönelik ilgiyi azaltması.
Genel Bakış
Eğitimli kişiler kendi haklarının bilincinde olacak ve bu haklarına saygı duyulması için mücadele edecektir.
Eğitimli kişiler genellikle daha sağlıklı ve daha mutlu olabilmekte ve kendilerini koruma hususunda daha iyi donanım sahibidirler.
Eğitimli kişiler hayatları ve gelecekleri konusunda bilinçli seçimler yapabilirler.
Eğitimin getirdiği birikim kişilerin genel durumlarını olumlu yönde etkileyecek.
Eğitim her insanın temel hakkıdır. Bu hak Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’si içindeki kutsal maddelerden biridir. | |
|